Kochana!juka pisze: PS. Dudziu, widzę, że masz bardzo bogatą przeszłość stołówkową w zaprzyjaźnionych krajach .
Artykuly spozywcze z dawnych lat
Moderatorzy: Robi, biały_delfin
Ostatnio zmieniony 23 sty 2009, o 23:41 przez Dudzio, łącznie zmieniany 1 raz.
"ciężkie czasy!" westchnął sowiecki sołdat zdejmując zegar z wieży kościelnej
Moja mama gdzieś tak w połowie lat 80-tych powiedziała, że właśnie znalazła świetny przepis na coś, czego jeszcze nie jedliśmy i upiekła nam pizzę. To była taka typowa "pizza po polsku" - na grubym cieście, w prostokątnej blasze, jako farsz pieczarki smażone z cebulką do tego żółty ser i ketchup- wyłącznie, innej wersji nie było.qba83 pisze:Pamiętam, jak pierwszy raz pizze jadłem. To było w 1987r.
Podejrzewam, że smakowało wybornie.Eryk75 pisze:Moja mama gdzieś tak w połowie lat 80-tych powiedziała, że właśnie znalazłaqba83 pisze:Pamiętam, jak pierwszy raz pizze jadłem. To było w 1987r.
świetny przepis na coś, czego jeszcze nie jedliśmy i upiekła nam pizzę. To
była taka typowa "pizza po polsku" - na grubym cieście, w prostokątnej blasze,
jako farsz pieczarki smażone z cebulką do tego żółty ser i ketchup- wyłącznie, innej wersji nie było.
"ciężkie czasy!" westchnął sowiecki sołdat zdejmując zegar z wieży kościelnej
Akurat juz od lat 80 na przeciwko mojego domu była pizzeria (do całkiem niedawna zresztą). Ale pizza to właśnie było grube ciasto, ser i pieczarki.Eryk75 pisze:Moja mama gdzieś tak w połowie lat 80-tych powiedziała, że właśnie znalazła świetny przepis na coś, czego jeszcze nie jedliśmy i upiekła nam pizzę. To była taka typowa "pizza po polsku" - na grubym cieście, w prostokątnej blasze, jako farsz pieczarki smażone z cebulką do tego żółty ser i ketchup- wyłącznie, innej wersji nie było.qba83 pisze:Pamiętam, jak pierwszy raz pizze jadłem. To było w 1987r.
Jeżdżąc na południe kraju i do Czech objadam się drożdżówkami mieszanymi - z makiem, serem i masą migdałową (moja ulubiona kombinacja) - pewnie gdzie indziej też są, ale nie sprawdzałam - zawsze mnie zastanawia, dlaczego takiego zestawu nie ma u mnie: albo drożdżówka jest z makiem, albo z serem, albo z masą (są jeszcze oczywiście z owocami, budyniem, czekoladą itd.), natomiast tych łączonych nie pieką .qba83 pisze: W piekarniach u mnie były też drożdżówki z kruszonką i lukrem. Zawsze do szkoły je sobie kupowałem. Różne rodzaje drożdżówek różniły się wówczas kształtem. Więc: Z kruszonką były okrągłe, z makiem kanciaste, a z serem miały kształt ósemki. Dziś moich ulubionych drożdżówek z kruszonka nie ma w żadnej piekarni w mieście. Na dodatek babcia mi jakiś czas temu tłumaczyła, że "przecież nie robią drożdżówek z samą kruszonką". Jednak znalazłem takie w jednej piekarni w Szczecinie. Miały pełno kruszonki i okrągły kształt.
Mama tez taką robiła. Przepis był z ksiazki Gospodarujemy z ołówkiem w ręku.Ta ksiązka zawierała wiele przydatnych i ciekawych przepisów w wersji oszczędnościowej.Eryk75 pisze:Moja mama gdzieś tak w połowie lat 80-tych powiedziała, że właśnie znalazła świetny przepis na coś, czego jeszcze nie jedliśmy i upiekła nam pizzę. To była taka typowa "pizza po polsku" - na grubym cieście, w prostokątnej blasze, jako farsz pieczarki smażone z cebulką do tego żółty ser i ketchup- wyłącznie, innej wersji nie było.qba83 pisze:Pamiętam, jak pierwszy raz pizze jadłem. To było w 1987r.
http://serialkatarzyna.ovh.org/ polska strona serialu Katarzyna
http://www.catherinedemontsalvy.ch/ strona serialu w jezyku angielskim
http://orticoni.jose.neuf.fr/cariboost1/index.html francuska strona
http://www.catherinedemontsalvy.ch/ strona serialu w jezyku angielskim
http://orticoni.jose.neuf.fr/cariboost1/index.html francuska strona
W Czechach swego czasu kupiłem tanio duże opakowanie grzybów mun, których często uzywam do różnych potraw. Po czesku nazywają się "jidaszowe ucho" czyli ucho Judasza. Bardzo mi sie ta nazwa podoba.juka pisze: Jeżdżąc na południe kraju i do Czech [...]
Co do czeskich i słowackich wynalazków kulinarnych zazdroszczę im smażenego (po czesku) i prażenego (po słowacku) syra. Jest to świetna propozycja taniego dania razem z hranolkami (frytkami) i oblohą/prilohą (czyli obowiązkową surówka wliczoną w koszt dania). Nie wiem dlaczego w Polsce nikt tego nie podaje. Może dlatego, żeby więcej zarobić?
"ciężkie czasy!" westchnął sowiecki sołdat zdejmując zegar z wieży kościelnej
Masz rację, rewelacyjne danie .Dudzio pisze: Co do czeskich i słowackich wynalazków kulinarnych zazdroszczę im smażenego (po czesku) i prażenego (po słowacku) syra. Jest to świetna propozycja taniego dania razem z hranolkami (frytkami) i oblohą/prilohą (czyli obowiązkową surówka wliczoną w koszt dania).
ja spotkałem drożdżówki, co miały kształt ósemki i dwie dziurki, jedna z serem a druga z budyniem lub z kruszonką.juka pisze:Jeżdżąc na południe kraju i do Czech objadam się drożdżówkami mieszanymi - z makiem, serem i masą migdałową (moja ulubiona kombinacja) - pewnie gdzie indziej też są, ale nie sprawdzałam - zawsze mnie zastanawia, dlaczego takiego zestawu nie ma u mnie: albo drożdżówka jest z makiem, albo z serem, albo z masą (są jeszcze oczywiście z owocami, budyniem, czekoladą itd.), natomiast tych łączonych nie pieką .qba83 pisze: W piekarniach u mnie były też drożdżówki z kruszonką i lukrem. Zawsze do szkoły je sobie kupowałem. Różne rodzaje drożdżówek różniły się wówczas kształtem. Więc: Z kruszonką były okrągłe, z makiem kanciaste, a z serem miały kształt ósemki. Dziś moich ulubionych drożdżówek z kruszonka nie ma w żadnej piekarni w mieście. Na dodatek babcia mi jakiś czas temu tłumaczyła, że "przecież nie robią drożdżówek z samą kruszonką". Jednak znalazłem takie w jednej piekarni w Szczecinie. Miały pełno kruszonki i okrągły kształt.
Mamy w piekarni takie łaczone drożdżówki z jednej strony dżem,obok ser.Makówki są prostokątne i klasyczne"szneki z glancem"czyli z kruszonką.
http://serialkatarzyna.ovh.org/ polska strona serialu Katarzyna
http://www.catherinedemontsalvy.ch/ strona serialu w jezyku angielskim
http://orticoni.jose.neuf.fr/cariboost1/index.html francuska strona
http://www.catherinedemontsalvy.ch/ strona serialu w jezyku angielskim
http://orticoni.jose.neuf.fr/cariboost1/index.html francuska strona
- kerakerolf
- Posty: 818
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 21:16
- Lokalizacja: Namysłów