Tak wyglądają : http://www.tinypic.pl/1ipbjtk9r1wo Zbieram takie i chętnie mogę się powymieniać lub odkupić

Moderatorzy: Robi, biały_delfin
Pozwoliłem sobie wkleić swój wpis bo inaczej to co napiszę niżej będzie oderwane od reszty i może nikomu to nic nie powie.Olaf pisze:Na wstępie witam wszystkich.
Zarejestrowałem się tutaj bo dręczy mnie jedna "bajka" z odmętów mojej pamięci.
Chciałbym wiedzieć co to było, kto za tym stoi, czy to była "polska myśl" czy może dostaliśmy to od "bratnich narodów".
Po wstępie przechodzę do mniej lub bardziej udolnych prób naprowadzenia.
Mogły to być wczesne lata 90, lub sam koniec 80? Raczej odrzucam środek lat 90 ale to tylko gdybanie.
Była to animacja, rysowana jak to się mówi charakterystyczną kreską. Głównymi bohaterami były krasnale, ale nie takie dziecinne tylko coś na kształt dorosłych tylko w przebraniu krasnoludków.
Chyba głównie chodziło o ich nakrycia głowy, stąd skojarzenie z krasnalami. Jeden był dużo wyższy i szczupły, drugi normalnych rozmiarów. Ten mniejszy jakby grał pierwsze skrzypce.
Było coś jakby o przenikaniu się światów różnych bajek, pamiętam że była jakaś księżniczka, którą ratowali w końcówce helikopterem?
Całość była jakby to powiedzieć taka zwariowana, pokręcona. Nie było to dla dzieci, bardziej dla młodzieży, emitowane to było chyba kilka razy, w okresie zimy.
Być może ktoś coś skojarzy, chociaż zdaje sobię sprawę że mój opis jest strawny dla mnie i jest obarczony ułomnością pamięci.
Jednak pamięć mam dobrą i wiele rzeczy pamiętam jakby to było pół roku temu.
Na stronę Nostalgia trafiłem właśnie przy okazji takich poszukiwań ładnych kilka lat temu już.
Pozdrawiam więc wszystkich i czekam na jakieś wskazówki.
Tutaj jest parę obrazków jakby kogoś interesowało:Jak się okazuje jest to serial Bajka o bajkach.
Odcinki mają po kilka minut, ile ich jest na teraz jeszcze nie wiem. Ja co prawda pamiętam wersję dłuższą, być może puszczone za jednym razem odcinki stworzyły dłuższą formę tego samego?
Emitowane są około 19 i jakoś potem powtarzane. Informacji w internetach nie ma prawie wcale. Grafiki nie trafiłem żadnej, a najpełniejsze info jest chyba tutaj http://www.filmpolski.pl/fp/index.php?film=427257.
Nie znałem linku, zaciekawiony Twoją wypowiedzią zacząłem szukać w Sieci pod tym tytułem, bo coś znajomy mi się wydawał, ale mój mózg nie potrafił przypisać mu żadnych obrazów, chociaż pamiętam nawet te bajki z dzieciństwa, których wybitnie nie cierpiałem, jak np. "Makową panienkę".Znałeś tą produkcję i link do tej strony?
Po co usuwać, ktoś może się kiedyś przypadkiem nawet po latach natknie i mu to pomożeMoim zdaniem powinno się dbać o to co zostawiamy w sieci, i albo temat ciągnąć do końca albo nawet usuwać?
Syriusz Falcon pisze:Pamiętasz jakieś tytuły. Bo ja mam komplet roczników od 1974 do 1989 i mogę przejrzeć w spisie treści.
Z tego co mi się wydaje jest to jeden z odcinków "Kacper i przyjaciele" - nie jestem jedynie pewna tytułu jednak obstawiam, że będzie to "Od dziesiątki do dziesiątki"Marecki384 pisze:Mam pytanko względem 2 kreskówek
1.Chyba Porky chodzi po las vegas i znajduje pieniądz chce wydać na żarcie ale duszek podpowiada idz na automaty idz na ruletkę itp
Na koniec wszystko traci
Duszek znajduje kolejnego