Moderatorzy: Robi, biały_delfin
Wanda i Smok wawelski pojawili się jeszcze w pierwszych dwóch tomach serii Andrzeja. O. Nowakowskiego ,,DOMAN" z lat 1986-1988. Wydanej przez Interpress. W 1990 roku całość wznowiła ,,Orbita", z nowymi okładkami. Są to albumy ,,Pogromca smoka" i ,,Księżniczka Wanda". Akcja tych komiksów rozgrywała się na tle starych polskich legend. Niektóre albumy były swobodną adaptacja ,,Starej baśni".Eryk75 pisze:Był też taki komiks z Wandą
Zostało to odpowiednio zaznaczone na okładkach opatrując je nadrukiem "Pastisz heroic fantasy wg Starej baśni Kraszewskiego". Na uwagę zasługuje fakt, że scenariusz do siedmiu zeszytów napisało aż czterech scenarzystów, co poniekąd tłumaczy chronologiczną niespójność serii.kerakerolf pisze: Akcja tych komiksów rozgrywała się na tle starych polskich legend. Niektóre albumy były swobodną adaptacja ,,Starej baśni".
No i jak go znajduje,to ten ciekawie nie wygląda.Przeczytałam tylko jedną częśc i za resztę podziękowałam.kerakerolf pisze:Zgadza się poszczególne albumy nie były rysowane chronologicznie. Dopiero ,,Orbita" wydała je według chronologii akcji. W skład serii o ,,Domanie" wchodzą jeszcze albumy: ,,Władca myszy", Krzyk orła", Chram na Lednicy", Rogi Odyna" i ,,W cieniu Światowida". Najbardziej podobają mi się dwa ostatnie tomy, w których Doman szuka zaginionego Ziemowita. ,,Krzyk orła" i ,,Rogi Odyna" w 1988r. wydrukował także ,,Świat Młodych".