Mialem z bratem duzo bajek na kasetach. Wszystkie z nich mam dzisiaj na mp3. Jest jedna, ktorej nie potrafie znalezc ani w necie, ani w kasetach. Pamietam pare rzeczy z tej bajki. Siostra jest osiem lat mlodsza ode mnie, ale kiedy jej o tym opowiadalem powiedziala mi tytul. Nie jestem pewien czy jest poprawny, ale powiedziala "Bajka o Radosławie i Sędziwoju".
Bylo w bajce cos takiego, ze mieszkal ojciec z dwoma synami w lesie. Nie pamietam, czy bylo cokolwiek mowione o matce. Bajka byla dosyc ponura, ale ze szczesliwym zakonczeniem. Jesli dobrze pamietam, lektor mowil, ze ojciec byl pustelnikiem. Trzymal sie zdala od ludzi bo oskarzali go o to, ze ma "konszachty z diablem". I teraz jakby sie film urwal. Na koncu bylo cos, ze jeden z synow mial jako przyjaciela zajaczka i chyba wilka. Z jakiegos powodu wysylal i jednego i drugiego do krolewny po "legumine z krolewskiego stolu". Chyba wlasnie w tym momencie dzialo sie cos w zamku (uczta, wesele?) i krolewna dala pod stolem po kryjomu to, po co przybiego zajaczek. Cos jeszcze pamietam o jakims domku na szczycie gory i chyba trzech kielichach...
Pomoze mi ktos? Wiele bajek znalem z bratem na pamiec wraz z piosenkami, tyle razy ich sluchalismy. Najbardziej "Stoliczku nakryj sie", jednak ta o ktorej pisalem powyzej jakos nie za bardzo, a byla naprawde ciekawa.
Ktokolwiek ma taka kasete w dobrym stanie jestem gotow dogadac sie. Zaplace za kopie, albo zgram sobie oryginal i odesle, lub podziele sie swoimi zbiorami. Zbieram takze filmy z naszych dzieciecych lat (rocznik 81). Mam sporo takich jak "Pan Kleks", "Cudowne dziecko", "Arabella"...
Prosze...