Kilka pierwszych z brzegu : "Alf", "Pełna chata", "Kate i Allie", "Dzieciaki, kłopoty i my", "Krok za krokiem", "Webster" i wiele innych (dorzucajcie, jak pamiętacie - chodzi mi głównie o przełom lat 80 i 90 w Polsce, ale nie tylko i niekoniecznie). Pamiętam okres, że (prawie?) codziennie jakiś sitcom leciał na dwójce, około 9 i powtarzali ok.16.
Z tych, co wymieniłam, najbardziej lubiłam "Pełną chatę". Może dlatego, że dziecięcy bohaterowie byli mi najbliżsi - dziewczynki, w wieku zbliżonym do mnie itp. Poza tym, nigdy nie przepadałam za, że tak powiem, "głupawymi" komediami, a "Pełna chata" była jeszcze względnie "poważna" (serio), jak na ten gatunek. Po raz pierwszy pokazywana w TVP2, w sobotnie popołudnia.
"Kate i Allie" - chyba niewielu to pamięta. Ja sama - niewiele, poza tym, o czym tak ogólnie był. Pamiętam jednak jakieś takie ciepło emanujące od tego serialu. Pamiętam, że leciał w piątki rano i popołudniu na drugim programie.
"Alf" - kultowy, wiadomo. Pierwsze moje zetknięcie z Alfem, to był film bożonarodzeniowy o Alfie, który w szpitalu pomaga chorym dzieciom. Z tego, co pamiętam, to pokazany w TVP jeszcze przed emisją serialu. Poniedziałki, TVP1.
"Dzieciaki, kłopoty i my" - też kultowy. Pokazywany w czwartki bodajże.
"Krok za krokiem" lubiłam, ale bez zachwytów.
"Webster" - o murzynku, adoptowanym przez białych. Chyba na Polsacie pokazali kilka odcinków.
Jest jeszcze zapewne wiele tytułów. Bardziej współczesnych nie wymieniam, bo to nie "nostalgia", a poza tym, jak znam, to tylko tytuły, bo w drugiej połowie lat 90 raczej sitcomów nie oglądałam. Ale, jak wam się miło kojarzy, to wrzucajcie.
A dla chcących powspominać w/w serie, powiem, że sporo całych odcinków można znaleźć na YouTube (wygodnie jest znać tytuły odcinków - www.epguides.com , bo to one są głównie w nazwie). Polecam też serwis Veehd. Linków nie podaję, bo nie można, ale kto chce - znajdzie, prawda ?