Jeżeli chodzi o sobowtóra Chucka Norrisa, to w Polsce jest nim Jacek Pieniążek. Zagrał nawet w 16. odcinku serialu "Graczykowie" i faktycznie jest bardzo podobny. Odcinek nosi tytuł "Klub sobowtórów".
Co do tematu : pamiętam dwie specyficzne reklamy z dawnych lat, ale niestety nie kojarzę już dokładnie, czego dotyczyły.
Pierwsza z nich była bodajże reklamą McDonalda, w której występował jakiś amerykański aktor znany z westernów (być może Burt Lancaster). Ten aktor na 100 % już nie żył wtedy, ale wykorzystano jego wizerunek. Wszystkie kwestie mówione oczywiście tłumaczył lektor (jak to u nas). Jego rozmówcą był wielki wódz indiański w olbrzymim pióropuszu (według sugestii moich znajomych z internetu mógł to być Floyd "Red Crow" Westerman). Wiem, że stary wódz na koniec wołał "McDonald's !!!". Niestety reklamy nie udało mi się nigdzie namierzyć.
Druga reklama to była chyba jakaś kampania świąteczna. Szedł sobie facet z choinką i w pewnym momencie napotkał Murzyna z dredami, który zaczął śpiewać naszą polską kolędę "Oj maluśki, maluśki, jako rękawicka...", a potem odezwał się z uśmiechem na ustach : "Wesołych świąt !". Podobno mogła to być reklama Heyah, ale nie wydaje mi się, by w tamtym czasie istniała już ta sieć.