Programy telewizyjne i radiowe lat 80' były dla mnie nieprzebraną skarbnicą świetnej muzyki, niedostępnej wówczas (a nawet i dziś) zazwyczaj w "normalnym" obiegu. Takie programy jak Sonda, Pieprz i wanilia czy Kwant zawsze dostarczały mi wspaniałych wrażeń słuchowych (lektorzy trochę przeszkadzali

Stworzyłem mały zbiór tego co samemu udało mi się odkopać w czeluściach pamięci, można tam znaleźć trochę informacji na temat tego kto jest autorem do takich programów jak (między innymi) Pegaz, Kino OKO, Auto Moto Fan Klub, Azymut czy Echa Stadionów:
Utwory ze starych programów RTV
(przy każdym z utworów jest ikonka [Play] - można posłuchać)
Zapraszam do odświeżenia sobie pamięci, komentowania, korygowania (mogłem się gdzieś pomylić) a przede wszystkim do przypominania o tym, czego jeszcze nie umieściłem (o ile znacie akurat twórcę muzyki). W dziale "Archiwum X" są utwory, które znam z radia lub telewizji, ale nie potrafię sobie przypomnieć w jakiej audycji je słyszałem - będę wdzięczny za rozszyfrowanie tych zagadek.
Skąd te utwory w ogóle się brały?
Najprawdopodobniej w PRLowskich mediach nikt się specjalnie nie przejmował prawami autorskimi, więc w oprawie muzycznej znajdowało się to co akurat ktoś miał pod ręką. Mieliśmy więc możliwość usłyszeć szeroko znane utwory Vangelisa ("Studio Sport") czy Jarrea ("Kwant") - coś czego w dzisiejszej telewizji trudno uświadczyć. Niektóre utwory pochodziły z kupowanych na zachodzie zwyczajnych płyt niekoniecznie najpopularniejszych wykonawców, których muzyka akurat pasowała jako tło do różnych czołówek (Np. muzyka z musicalu "The Pirate Movie" w programie "Morze"). Całkiem sporo utworów wykorzystywanych jako ilustracje w różnych programach pochodziło ze specjalnych wydawnictw z muzyką przeznaczoną wyłącznie na potrzeby mediów (Np. wydawnictwa Sonoton, KPM, Telemusic, z których muzykę można było usłyszeć między innymi w programie "Sonda") - dziś są bardzo trudno dostępne.