Co w dziecinstwie zbieralismy
Moderatorzy: Robi, biały_delfin
Pocztówki polskie, zagraniczne bezobiegowe! W latach 90 jak kiedyś usiadłem i zliczyłem było tego około 2.500 tysiąca, znaczki pocztowe, kolekcjonerskie ( do dziś mam duży album), plakietki z zespołami (wychodziły takie w formie kapsli okragłe, kolorowe) przypinało się na koszulkę, bluzę, plakaty z zespołami (Dziennik Ludowy, Zarzewie,Panorama, Świat Młodych), fotosy czarnobiałe wystrzelane na strzelnicach
I na koniec coś co zbierałem długo a miałem tego pokaźną ilość w tamtych czasach zawartość tego co w środku to delikates... ba rarytas

Uploaded with ImageShack.us tak ,tak opakowania po czekoladach

Uploaded with ImageShack.us tak ,tak opakowania po czekoladach

Duzo opakowan po czekoladach jest w tym temacie80man pisze: tak ,tak opakowania po czekoladach
http://www.starzaki.eu.org/~disney/foru ... 5f60#72059
- Doctor_Who
Re: Co w dziecinstwie zbieralismy
Moje kolekcje zawierały:
.
- Historyjki z gum do żucia
- Zwierzątka z pierwszych jajek-niespodzianek
- Naklejki z gumy ALF (wklejało się je do specjalnego albumu, ostatnia strona to była mordęga, bo składała się z samych zdjęć Alfa, które mało się od siebie różniły)
- Samochodziki i obrazki z Turbo też, ale bez przekonania, gdyż jestem raczej antyfanem motoryzacji
- Pudełka po zapałkach
- Znaczki pocztowe (bardzo krótko, widać ''normalne'' hobby nie dla mnie)
- Nalepki po serkach topionych (!!!)
- Kapsle od piwa (po drodze ze szkoły mijałem taki monopol ze stolikiem, przy którym siedzieli często ''panowie'' i pili browary na miejscu, pytałem się czy mogę wziąć kapsle)
- Kody kreskowe jak tylko się pojawiły (po co? pojęcia nie mam...)
- Kartoniki po soczkach
- Puszki po napojach (każda musiała być inna!)
- Komiksy (na studiach będąc sprzedałem moją kolekcję za psie pieniądze, potem założyłem sobie internet i zobaczyłem, że niektóre z rzadkich numerów, które miałem w swoich zbiorach chodziły na allegro po połowie tego za co opchnąłem cały zbiór, krótko mówiąc dałem się ociulać)
- Książki (do dzisiaj)
- Zabawne pocztówki
- Karteczki z notesików (jak wszystkie dzieciaki w latach 90)
- Tazo z Gwiezdnych wojen (jak wyżej, ostatnie lata podstawówki)

"Niebezpiecznie jest opierać wielkość swą na ujemnej wartości swych nieprzyjaciół." - Stanisław Ignacy Witkiewicz.
Kolorowych karteczek nie zbierałem, choć osoby z mojej klasy i nie tylko dziewczyny zbierały i wszyscy się tym wymieniali, chociaż chyba kilka takich karteczek miałem. Jakieś naklejki też pamiętam, że zbierałem, ale juz nie pamiętam, co na nich było. Zbierałem także różne przedmioty elektrotechniczne i elektroniczne, a tak poza tym to naturalne skarby jak kamienie, jakieś drewniane słoje z desek. Przez krótki czas zbierałem motyle do albumu. No i różne interesujące mnie książki.
Karteczki z królem lwem w podstawówce. Czy ktoś pamięta karteczki "Nomico" ? Były nielicencjonowane i "udawały" motywy z króla lwa. Prawdziwi kolekcjonerzy gardzili nimi
Zbierało się też kapsle Dunkiny, Street Fightery, Mortale! To był prawdziwy hazard w który się grało w każdej wolnej chwili. Ci bardziej majętni grali również o plastikowe zappery
Później zbierało się też Tazosy z postaciami Star Wars, no i oczywiście karty do poczciwego Pegasusa.

- Marecki384
Ja też zbierałem puszki po napojach ( remont domu musiałem je wywalić ) obrazki z gumy Turbo
Oraz spisywałem kluby piłkarskie ( szkoda że nie spisywałem filmów dzis nie męczył bym na tym forum Doctora Who
)
Mam te kartki do dzisiaj
Ale już nie spisuje
Wystarczy załączyć neta nie ma tej zabawy
Kupowało się Przegląd Sportowy z nadzieją że będą wyniki z jakichś egzotycznych lig lub Puchary krajowe ( jeszcze lepszy rarytas ), albo szło do Empiku brało World Soccera
Oraz spisywałem kluby piłkarskie ( szkoda że nie spisywałem filmów dzis nie męczył bym na tym forum Doctora Who

Mam te kartki do dzisiaj
Ale już nie spisuje
Wystarczy załączyć neta nie ma tej zabawy
Kupowało się Przegląd Sportowy z nadzieją że będą wyniki z jakichś egzotycznych lig lub Puchary krajowe ( jeszcze lepszy rarytas ), albo szło do Empiku brało World Soccera

- Doctor_Who
Kartridże do pegasusa też zbierałem i nawet pisałem o tym tutaj. Tazo z Gwiezdnymi wojnami też pamiętam, były właśnie w Laysach i Rufflesach. Był to tego specjalny album i nie udało mi się skompletować wszystkich. Najtrudniejszy do zdobycia był ostatni tazo cały czarny, a kumplowi trafił się od razu
. Za to myśliwców X-wing i B-wing miałem tyle, że mogłem sam poprowadzić atak na gwiazdę śmierci. Te tazo jakoś były najpowszechniejsze.

"Niebezpiecznie jest opierać wielkość swą na ujemnej wartości swych nieprzyjaciół." - Stanisław Ignacy Witkiewicz.
Dwóje w dzienniku.

Lub piątki.
Zalezy od delikwenta.

Lub piątki.
Zalezy od delikwenta.
Kasetki po kliszach fotograficznych. Jeszcze w podstawówce, czyli 1992r.
Kapsle po piwach, monety PRL, monety świata, komiksy-oczywiście 

Oficjalnie z tygodnika "Razem" plakaty zespołow i idoli. A mniej oficjalnie z tego tygodnika z ostatniej strony to nieduże zdjątko, ktore najczesciej bylo przedrukiem z zachodnich magazynow. Kolekcja trafiala gdzies w szczelinę miedzy materacem a sciankę łózka. Klopot byl, gdy po powrocie ze szkoly okazywalo sie, ze mama zmieniala posciel.

A może posiada ktoś jeszcze stare albumy po gumach do żucia, obrazki, karty, naklejki ?
Kojarzy ktoś takie firmy jak : Amex, Odra, Hermes ?
Mogę zapłacić naprawdę duże pieniądze . Jak ktoś ma proszę o kontakt.
Gdyby co mój e-mail : gosciu12@autograf.pl
Kojarzy ktoś takie firmy jak : Amex, Odra, Hermes ?
Mogę zapłacić naprawdę duże pieniądze . Jak ktoś ma proszę o kontakt.
Gdyby co mój e-mail : gosciu12@autograf.pl
Zbierałem pocztówki, które przejąłem od babci i mamy. Mam trochę ciekawych pozycji, pochwalę się nimi, jak znajdę czas na zeskanowanie 

Ostatnio zmieniony 3 wrz 2020, o 08:20 przez armonik, łącznie zmieniany 1 raz.