NOSTALGIA.PL

Nostalgiczne forum
Teraz jest 28 kwi 2017, o 09:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mój pierwszy komputer
PostNapisane: 19 sty 2013, o 20:07 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2006, o 20:37
Posty: 462
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
No właśnie ... zastanawiam się jaki komputer był waszym pierwszym komputerem ....

Moim oczywiście był ZX Spectrum, którego nabyłem w 1987 roku z ogłoszenia jakie znalazłem na giełdzie
komputerowej na Grzybowskiej. Na giełdę pojechałem z rodzicami, którzy mieli mi kupić elektroniczną grę
komputerową za zdanie do liceum ... skończyło się oczywiście na komputerze :)

A jak było u Was ?

_________________
www.dubbing.pl - strona o polskim dubbingu
www.nostalgia.pl - portal twojego dzieciństwa
www.delfinoterapia.cuprum.pl - delfiny na ratunek ludziom


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Mój pierwszy komputer
PostNapisane: 4 lut 2013, o 15:43 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 maja 2008, o 12:08
Posty: 149
Mój pierwszy to Commodore 64 kupiony już w prywatnym sklepie komputerowym.

_________________
Strabek tak mnie wołali koledzy w dzieciństwie


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Mój pierwszy komputer
PostNapisane: 4 lut 2013, o 22:43 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2006, o 20:37
Posty: 462
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Commodore 64 to już nie to co Spectrum. Grafika i muzyka na wyższym poziomie
(nieporównywalna do Amigi :) ).
Używałeś magnetofonu czy już stacji dysków (która na tamte czasy była duuużą
wygodą) ?

_________________
www.dubbing.pl - strona o polskim dubbingu
www.nostalgia.pl - portal twojego dzieciństwa
www.delfinoterapia.cuprum.pl - delfiny na ratunek ludziom


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Mój pierwszy komputer
PostNapisane: 6 lut 2013, o 21:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 maja 2008, o 12:08
Posty: 149
gumisio napisał(a):
Używałeś magnetofonu czy już stacji dysków (która na tamte czasy była duuużą
wygodą) ?

Magnetofonu oczywista!!
Commodorka sprawna i magnetofon tylko kabel się załamał przy magnetofonie.
Commodorki nie sprzedam nikomu bo to moje szczęśliwe dziecięce lata i nikt mi już ich nie zabierze. Tylko my takie mieliśmy.

_________________
Strabek tak mnie wołali koledzy w dzieciństwie


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Mój pierwszy komputer
PostNapisane: 16 lut 2013, o 18:24 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lis 2006, o 22:45
Posty: 1941
Ja miałem kompa dość późno - na 18kę

PC-et.
OPTIMUS SX486 zegar Intela 25 Mhz, 4 Mb RAMu, dysk 170MB
dzisiaj smartfony mają 800 Mhz.....

czekałem na na niego z niecierpliwością, akurat byłem wtedy na obozie który miło wspominam z bardzo fajnymi ludźmi, wołają mnie do telefonu, ze dzwoni tata, odbieram i mi mówi ze już JEST ! był dostarczony z wydrukami testu poszczególnych podzespołów
Kluska to była dobra, solidna firma, dlatego trzeba było ją rozwalić poprzez skarbówkę, a szefa w kajdany, bo się nie chciał podzielić z kim trzeba...
ale ja nie o tym.

wcześniej chodziło się do kumpla na gry na spektrusiu z magnetofonu. zapisałem się do kółka komputerowego,
oprócz spektrusiów tam były Timexy na dyskietkę - jak to była prędkość w porównaniu z magnetofonem !!!
tam też gość pokazywał nam pierwszy prosty listinig programu. wpisałem swoje imię, komputer odpowiedział mi "Cześć" po imieniu.

_________________
"On l'appelle OUM le Dauphin ... "
Biały Delfin UM (piosenka)
Fragment filmu


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Mój pierwszy komputer
PostNapisane: 4 mar 2013, o 22:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 mar 2013, o 15:10
Posty: 40
Lokalizacja: Kraków
Pierwszym moim sptrzętem wogóle, była konsola Pegasus. Jakie tam hiciory były :mrgreen: "Super Mario Bros.", "Contra", "Battle City"...
Moim pierwszym prawdziwym komputerem była Amiga 600. Dorobiłem się go dość późno,ale i tak byłem z niego dumny.
Mój pierwszy PC - Pentium 133, 16 MB Ram, 1,2 Gb HDD (niezliczone godziny w "Diablo":)).
Wcześniej to chodziło się na automaty, albo do kumpla, który miał Amigę 500.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Mój pierwszy komputer
PostNapisane: 8 kwi 2013, o 02:27 
Offline

Dołączył(a): 7 kwi 2013, o 20:55
Posty: 1
Pierwszym komputerem co miałem w domu (czyt. co rodzice kupili) było atari 800XL i było to dosyć wcześnie (w roku 86-tym), potem była Amiga - najpierw CDTV, potem 1200, uzupełniana w miarę upływu czasu o napęd CD i później dysk twardy itd. Natomiast pierwszym moim prawdziwym prywatnym komputerem (czyt. kupionym za własne fundusze) był PC 286SX 6Mhz - potem go rozbudowywałem przez wymianę płyty głównej na 386DX2 40 Mhz 8MB Ram (pamiętam jakie to było odkrywcze, gdy na tym rzęchu udało mi sie zainstalować windows 95 :) ) - a potem już poszło z górki - Pentium 233MMX, następnie Cel 333mhz (pierwszy ATX w moim posiadaniu) itd...

Wszystkie te wymiany sprzętu i przesiadka na nowsze spowodowały, że stałem się specem w składaniu komputerów pod koniec lat 90-tych i założyłem własny sklep komputerowy w wieku około 20 lat :). W międzyczasie zainteresowałem się budową stron www, skąd moja obecna profesja programisty. Jeszcze w międzyczasie była własna agencja interaktywna, ale to już inna historia - natomiast wspomnienia zostają i obecnie prowadzę stronę o grach na małe atari: Stare gry na atari o starych grach oraz stronę o strategiach wszechczasów strategie wszechczasow


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Mój pierwszy komputer
PostNapisane: 8 wrz 2013, o 20:00 
Offline

Dołączył(a): 6 wrz 2013, o 21:13
Posty: 2
Witajcie :D (nie ma dzialu powitan?)

Moj pierwszy to byl Atari, a potem Commodore 64.

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Mój pierwszy komputer
PostNapisane: 14 wrz 2013, o 19:10 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2006, o 20:37
Posty: 462
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Cześć ...

Atari był dość ciekawym komputerem (przynajmniej na początku swego istnienia). Niech sobie przypomnę kiedy nie było jeszcze stacji dysków oraz opcji turbo i gra się wgrywała przez 15-20 minut i to nie wiadomo czy się wgra czy nie ... :) Trzeba było doczekać do końca

_________________
www.dubbing.pl - strona o polskim dubbingu
www.nostalgia.pl - portal twojego dzieciństwa
www.delfinoterapia.cuprum.pl - delfiny na ratunek ludziom


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Mój pierwszy komputer
PostNapisane: 10 lis 2013, o 00:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 mar 2013, o 15:10
Posty: 40
Lokalizacja: Kraków
gumisio napisał(a):
Cześć ...

Atari był dość ciekawym komputerem (przynajmniej na początku swego istnienia). Niech sobie przypomnę kiedy nie było jeszcze stacji dysków oraz opcji turbo i gra się wgrywała przez 15-20 minut i to nie wiadomo czy się wgra czy nie ... :) Trzeba było doczekać do końca


Ufff... Dokładnie. Gra się wczytywała, wczytywała i wczytywała, a później nagle wyskakiwał ekran "Self Test" :lol:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Mój pierwszy komputer
PostNapisane: 10 lis 2013, o 13:54 
Offline

Dołączył(a): 6 wrz 2013, o 21:13
Posty: 2
To byly czasy. :D


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Mój pierwszy komputer
PostNapisane: 8 kwi 2015, o 17:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 lis 2011, o 18:01
Posty: 667
Lokalizacja: Gdzieś w czasoprzestrzeni ;)
Christof napisał(a):
Pierwszym moim sptrzętem wogóle, była konsola Pegasus. Jakie tam hiciory były :mrgreen: "Super Mario Bros.", "Contra", "Battle City"...


Złote lata Pegasusa to czasy kiedy królowały takie legendy jak 168in1 czy Złota Piątka.

Potem na bazarach zaczęły dominować badziewne kartridże typu 99999999in1 gdzie w rzeczywistości to było pięć gier które się powtarzały (ewentualnie zaczynało się od razu od wyższego etapu lub z lepszym uzbrojeniem). Oczywiście czasem wkręcało się naiwnych znajomych, że np. od 1000. strony zaczynają się nowe gry :D. I ambitnie szukali. W podstawówce miałem w klasie takiego jednego mitomana, który opowiadał niestworzone historie o nowych poziomach, które rzekomo odkrył w grach. Np. o etapach z motorówkami i helikopterami w F-1 Race. Albo, że w Urban Champion po pokonaniu komputera 50 razy postać staje się robocopem 8). Fantazję to miał, trzeba przyznać.

Albo pojawiali się hackerzy, którzy zamieniali postać z gry na jakąś popularną i sprzedawali np. jako pokemony. Albo wstawiali wszędzie Super Mario. Sprzęt też z roku na rok robił się coraz gorszy. Pady łamały się w rękach.

_________________
"Niebezpiecznie jest opierać wielkość swą na ujemnej wartości swych nieprzyjaciół." - Stanisław Ignacy Witkiewicz.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Mój pierwszy komputer
PostNapisane: 26 kwi 2015, o 11:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 mar 2013, o 15:10
Posty: 40
Lokalizacja: Kraków
Doctor_Who napisał(a):
Albo pojawiali się hackerzy, którzy zamieniali postać z gry na jakąś popularną i sprzedawali np. jako pokemony. Albo wstawiali wszędzie Super Mario. Sprzęt też z roku na rok robił się coraz gorszy. Pady łamały się w rękach.


O tak, to pamiętam :) Sam miałem hacka "Adventure Island 3", w którym grało się Super Marianem (w wersji z SMB 2, o ile mnie pamięć nie myli). Nie pamiętam niestety, jak się toto nazywało. Miałem też hacka gry "Armadillo" z Marianem w roli głównej - nazywało się to "Mario 4".


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL